Koud Serveren Open Air, toegang gratis
Koud Serveren Open Air

Geschiedenis

Het idee voor Koud Serveren Open Air ontstond ongeveer een jaar na het oprichten van de band Koud Serveren in 2009. Tijdens en na een repetitie in het tuinhuis van Jan, bassist van Koud Serveren, werd druk gebrainstormd over eventuele optredens. Zittend op de veranda zag de band het voor zich om een tuinconcert te geven, de veranda als podium, het publiek in de tuin, een paar bevriende bandjes erbij en een paar bakken bier. Alle ingrediënten voor een eigen minifestival. “Koud Serveren Open Air”!!! werd gekscherend geroepen en de rest van de band moest er hartelijk om lachen…

Omdat het om de tuin van Jan ging moest hij dat natuurlijk wel even binnen de familie bespreken. Eigenlijk was het een illusie..totdat Jan een week later enthousiast zei: “We gaan het doen!!”.

Het moest een privé feestje zijn zodat we wisten wie er binnen zouden komen en zodat er geen gezeur met geluidsoverlast, vergunningen enzovoort zou komen. Zo gezegd zo gedaan, er werden in totaal 4 andere bands uitgenodigd die allemaal enthousiast waren over het idee en graag wilden meewerken aan ons feestje. 

Op 18 september 2011 zou het gaan gebeuren, het bleek een enorm werk te zijn. Licht hadden we zelf wel, als dat al nodig zou zijn, geluid werd ingehuurd, bandjes vastgelegd, bier werd in kratten ingeslagen en we leenden ongeveer 6 koelkasten van handbalvereniging Avanti uit Drunen. Klaar om een feestje te bouwen.

Een week voorafgaande aan het festival ging het mis, de weersvoorspelling was erg slecht, er zou regen komen en zelfs hagel. Ons eerste festival zou dus in het water gaan vallen en hoe we ook naar het weerbericht keken, het veranderde niet. Tijd voor actie, we konden nergens meer terecht in een zaal, alles was vol of het was praktisch onmogelijk. Het laatste redmiddel was een tent neerzetten zodat het publiek in ieder geval droog zou staan. We belden een aantal tent giganten en uiteindelijk hadden we er eentje te pakken die nog wel een tent had staan van 15x10 meter. Niet te duur en zelf meehelpen opzetten, dat was geen probleem. trouwens...De heer Frans van der Kallen levert trouwens tot op de dag van vandaag nog steeds tot volle tevredenheid de tenten.

Het festival was gered, er kwamen 350 mensen gedurende de dag kijken en luisteren naar ons en de andere bands. Een spontane actie van een paar van onze inmiddels vaste bezoekers leverde een bijdrage op zodat wij de kosten van de tent niet zelf hoefden te betalen. Wat een geweldig initiatief en wat waren we er blij mee. Het was voor ons een goede reden om het geheel een vervolg te geven in 2012.

In 2012 zijn we maanden van te voren al gaan vergaderen over wat er anders moest en hoe het beter kon. De tent mocht wat groter omdat we het podium binnen de tent wilden hebben, we verplaatsten ons festival naar het weiland achter de tuin, er kwam professioneel geluid en licht. We bouwden een groter podium en ook de bar moest “festivalproof” worden.

We groeiden naar bijna 1000 bezoekers in 2013 en hebben inmiddels gemerkt dat het organiseren van een festival wel iets anders is dan het organiseren van een feestje, al is het dat voor ons nog steeds zo…een feestje.
Na het festival van 2014 zijn we een wat andere weg ingeslagen, de aanpak van Koud Serveren Open Air 2015 is al wat veranderd, vooral intern is er één en ander gewijzigd. We hebben de ambitie om te groeien met dit festival maar wel verantwoord en gestaag. 
 
In 2015 vierden we ons lustrum met Hoofdact Present Danger. Het werd de drukste editie ooit op de zondag waarbij 1400 mensen de poorten hebben gepasseerd. Het bleef druk tot het einde, tevens hadden we geluk dat het de eerste droge en zonnige dag was na een hele week regen en kou.
 
In 2016 werd het festival voor het eerst op zaterdag georganiseerd, een record aantal bands, 12 in totaal waarvan 9 op Mainstage. Het festival duurde  tot 12 uur 's nachts...tenminste officieel, door uitloop konden we net sluiten voor 01.00 uur. Het was een geweldige editie waarbij de zaterdag nu wel een zekerheidje is geworden. Drukste moment van de dag was tijdens het optreden van Koud Serveren. Op dat moment was de tent bomvol en ook buiten was de drukte behoorlijk.

In 2017 werd Koud Serveren Open Air voor de 2e keer georganiseerd op de zaterdag. Er speelde 13 bands op 2 podiums Voor het eerst verschijnt in 2017 een LED scherm op het festivalterrein met reclame en het volledige programma. Tevens was de tent dit jaar anderhalf keer breder en geel met wit van kleur. Koud Serveren valt dit jaar voor het eerst onder de vleugels van stichting Langstraat Live Music welke is opgericht door (ex)Leden van de band Koud Serveren. Er kwamen in 2017 ruim 1800 bezoekers door de poort.

​In 2018 was Koud Serveren Open Air toe aan de 8e editie en gekozen werd om het festival aan te passen. De opzet werd iets anders en het buitenpodium was verdwenen. De organisatie heeft besloten dat het echt een feestje moest zijn en daarom werd gekozen voor 9 bands, maar dan wel kwaliteit en aandacht voor beginnende muzikanten. Ook waren er dit jaar weer wat primeurs op het festival zoals een artiest die echt wereldberoemd was in de jaren 80, het merkloze bier is verdwenen en maakte plaats voor Jupiler En voortaan schenken we ook Radler en Red Bull. De sfeer was geweldig en het weer was ook dit jaar weer fantastisch.

In 2019 werd besloten om voorlopig te stoppen met het festival. Besloten werd om een zeer kleinschalig Tiny Little Tuinfest te houden op 22 juni 2019. 
 

Koud Serveren Open Air door de jaren heen....

2011

Crossover
Koud Serveren
2 Hip 4 the bathroom
Nova Walls
The Word
Vrouwen om te onthouwen

Zon, regen, Hagel 350 bezoekers

 

2012

Koud Serveren
Wayward
The Difference
Cactus Jack
Hangover
Nova Walls

23 graden met Zon en 650 bezoekers


 

2013

ARIE!
Wayward
Koud Serveren
D&A
The Royal order of Bhutan
Frits

22 graden, Zonnig en 999 bezoekers
 

2014

Kinkobra
Koud Serveren
Cactus Jack
Diepenhorst
Dubio
Outline

24 graden, Zon, 950 bezoekers
 

2015

Present Danger
Wayward
Koud Serveren
Pulse
Sur5
Clueless
Large Metal
No XQses
Cubec
 
20 graden, zon, 1400 bezoekers

2016

Present Danger
Goofy and the regulars
Koud Serveren
Busted!
Sweet Vendetta
End of the Dream
Waingro
Bop Tonight
Large Metal
Djix
Cubec
Tomahawk
 
24 Graden, zon en bewolking,  1750 Bezoekers.

2017

Canvas! Rocking Hoempa!
Circle J
​Koud Serveren
Wayward
​The Devil's Amp
Bop Tonight
​Daedalus Down
Edjahcation
​Coastline
Integrated Fuel
Cassandria
Rauw
​The Difference

​19 Graden zonnig met een buitje
1824 Bezoekers

2018

Present Danger
Alides Hidding & Band
Koud Serveren
Staxcats
Edjahcation
Reply To All
Music 'Scool
Lay's Angels
Damage Control


23 graden met zon.
1966 Bezoekers
ksoa2012 poster
Poster 2013
Poster 2014
Poster 2015
Poster 2016
Poster 2017
open air 2018
ksoa2018 aan de weg